Verschillende typen daken

Een dak op een huis kan veel verschil maken. Zowel in look als in werking. In werking omdat niemand zit te wachten op een dak wat tocht of water doorlaat. In look, omdat het dak een huis of buurt er heel anders uit kan zien. In deze blog staan verschillende typen dakbekleding en waarom deze gekozen zouden kunnen worden.

Dakpannen

Dakpannen zijn waarschijnlijk de meeste bekende soort dakbedekking. Deze worden gemaakt van klei of beton, wat weer eigen voor- en nadelen met zich meebrengt. Kleien dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei en zijn gegolfd of vlak verkrijgbaar. Het materiaal brengt een authentieke uitstraling met zich mee en de dakpannen gaan vaak wel tot 50 jaar mee. Nadelen zijn wel dat dit type dakbekleding wat aan de prijzige kant kan uitvallen. Er kan een extra laag bescherming opzitten om ervoor te zorgen dat vuil minder hecht aan de dakpannen.

Betonnen dakpannen zijn opgebouwd uit ene mengsel van zand en cement. Om deze reden zijn ze goedkoper dan de kleien dakpannen. Ook hier kan er gekozen worden voor een gegolfde of een vlakke dakpan en is het mogelijk om er een extra laagje op te maken om de dakpannen wat schoner te houden. Betonnen dakpannen gaan ongeveer 30 jaar mee.

Rieten dakbedekking

Rieten dakbedekking geeft toch wel de meeste charmante uitstraling van alle mogelijke materialen die gebruikt kunnen worden voor een dak. Het ziet er erg uniek uit en heeft daarnaast nog het voordeel dat het een hoge isolerende waarde heeft. Extra dakisolatie zal daarom vaak niet nodig zijn. Rieten daken zijn goed isolerend, maar niet altijd even brandveilig. Tegen het uiterlijk staat wel een prijsje, zo ongeveer 70 tot 95 euro per vierkante meter dak.  

Leien dakbedekking

Leien daken zijn al jarenlang erg bekend en worden veel gezien. Dit ook omdat leien een lange levensduur heeft. Er zijn twee soorten leien. Kunstleien worden gemaakt van vezelcement en zijn iets voordeliger. Het is mogelijk om kunstleien in veel kleuren en formaten te krijgen, zelf met een speciaal ontwerp erin. Natuurleien bestaat uit natuursteen, waardoor dit type leien wat duurzamer en duurder is. Het kan goed tegen verschillende temperaturen en heeft nagenoeg geen onderhoud nodig.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een synthetische rubbersoort. Het is een elastisch, maar sterk materiaal en werkt zeker goed voor een plat dak. EPDM kan gemakkelijk zelf aan worden gebracht op het dak. Het is namelijk verdeeld in stroken en er is alleen lijm nodig om het dak vast te kleven. Om het dak netjes af te maken, kan een EPDM rol afgeknipt worden door de correcte maat. EPDM gaat lang mee, en er is weinig onderhoud nodig. Het kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en kan geplaatst worden op vrijwel elk materiaal.

Zo wordt het maar weer duidelijk. Bij het uitkiezen van een (nieuw) dak is het niet alleen belangrijk om te kijken naar wat er goed uitziet, ook de voordelen en nadelen van het type materiaal dat er gebruikt wordt hoort meegenomen te worden.

Laatste artikelen

Similar articles