Soorten internet

Dagelijks gebruikt iedereen wel eens internet. Al is het voor werk of vrije tijd, er is hoogstwaarschijnlijk internet voor nodig. Hierom is het wel belangrijk dat het internet in het huis goed en vlot werkt, maar welk internet is hier goed voor?

Bij het aanschaffen van een internet abonnement zijn er veel verschillende opties om uit te kiezen. De abonnementen kunnen vergeleken worden door middel van een vergelijker op het internet. Waar de abonnementen in verschillen is bijvoorbeeld het soort internet dat aangeboden wordt. Deze soorten zullen niet voor iedereen even duidelijk zijn. Daarom staat alles hieronder uitgeschreven.

Glasvezel

Glasvezel wordt gezien als de verbinding van de toekomst. Dit komt omdat er veel voordelen aan het hebben van glasvezel zitten. Hierbij is het grootste voordeel wel de snelheid van het internet. Glasvezelkabels zijn individueel. Dit wil zeggen, iedereen heeft een eigen kabel. De voordelen hiervan zijn dat de snelheid en de kwaliteit van het internet gelijk blijven, ook wanneer er vele mensen gebruik maken van glasvezel. Dit is niet zo bij kabelinternet, waardoor glasvezel veel gewild is. Andere voordelen van glasvezel zijn onder andere de stabiliteit van het internet, de betere databeveiliging en de keuzes van providers. De stabiliteit komt doordat glasvezel minder gevoelig is voor verstoringen dan kabelinternet, omdat iedereen een eigen glasvezelkabel heeft. Dit is ook de reden dat data beter beveiligd wordt. Een koperlijn is makkelijker af te tappen en dus iets minder betrouwbaar. Omdat glasvezel zo populair is, wordt het aangeboden door vrijwel elke provider. Zo kan er zelf gekeken worden naar welke provider de beste deals geeft.

Nadelen van glasvezel zijn de prijs en het feit dat het nog niet overal te gebruiken is. Glasvezel is iets duurder dan kabelinternet, hoewel de verhouding tussen de prijs en het internet wel goed is. Om erachter te komen of glasvezel in een postcodebuurt is, kan er een check worden gedaan.

Kabelinternet

Al eerder genoemd is het kabelinternet. Kabelinternet bestaat voor het grootste deel uit glasvezel, alleen het laatste stukje (van de straatverdeler naar de woning) is een coax- kabel. Hierdoor is de snelheid en de stabiliteit van het internet goed te vergelijken met glasvezel. De coax- kabel komt voor sommigen misschien bekend voor. Dit is de kabel die aangesloten wordt op de televisie. De aansluiting is overal beschikbaar, waardoor er vrijwel overal de mogelijkheid is om kabelinternet te ontvangen. Daarentegen staat wel dat de provider niet zelf gekozen kan worden. De postcodeplaats bepaalt welke provider het internet aanbiedt. Dit is anders dan bij kabelinternet of de DSL- verbindingen.

DSL- verbindingen

DSL- internet wordt vergeven door middel van een vaste telefoonlijn. Deze verbinding is niet zo langzaam als het zou kunnen lijken: het komt in de buurt van kabelinternet. Net zoals bij kabelinternet is het grootste deel van DSL- internet gemaakt van glasvezel. Alleen het laatste gedeelte is koperdraad. De lengte van de koperdraad is waar zich problemen voor kunnen doen. Hoe langer het draad is, hoe trager de verbinding wordt. Als er wordt gekeken naar een DSL- verbinding, kan het handig zijn om een postcodecheck te doen. Hieruit zal blijken hoe snel het internet echt zal gaan.

Laatste artikelen

Similar articles